Bioodpady wrzucamy do brązowych pojemników luzem (nie w workach, reklamówkach, opakowaniach z tworzyw) lub w workach kompostowalnych (nie biodegradowalnych) albo papierowych torebkach (np. po pieczywie lub wykonanych z gazety).
Odpady bio to odpady kuchenne pochodzenia roślinnego – resztki owoców i warzyw, w tym m.in. obierki, ogryzki, zawartość konserw warzywno – owocowych (np. kukurydza, groszek, owoce z puszki), grzyby i resztki z obierania grzybów, orzechy, mus jabłkowy, suszone owoce, przetwory owocowo – warzywne (np. dżemy), skorupki jaj, fusy po kawie i herbacie. Bioodpady to także odpady zielone: pozostałości roślinne – liście, trawa, chwasty, drobne gałązki (nie grubsze niż ołówek szkolny), kwiaty cięte, zwiędłe, doniczkowe, także system korzeniowy bez ziemi, łupiny orzechów, igliwie, szyszki.
Do brązowych pojemników nie należy wyrzucać produktów odzwierzęcych, odchodów, olejów, popiołu, ziemi, żwiru czy kamieni.